Skip links
Explore
Drag

Kako sigurnost povećava troškove održavanja web stranice

Održavanje je dio svakodnevnog života mnogih web dizajnera. Briga o web stranicama koje izrađujemo pomaže u njihovom neometanom radu. A to je također odličan način za zaradu koja se ponavlja.

Održavam web stranice više od dva desetljeća. Počeo sam sa starim statičnim HTML web stranicama. Ovih dana prvenstveno radim na web-lokacijama napravljenim pomoću WordPressa. Mnogo toga se promijenilo.

Na primjer, web stranice koje koriste sustav za upravljanje sadržajem (CMS) imaju više pokretnih dijelova. A glavni fokus je ažuriranje temeljnog softvera, tema i dodataka.

Proces bi mogao biti relativno jednostavan – osim jedne stvari: sigurnosti. Mnoštvo prijetnji dovoljno je da nas drži budnima noću. Čini se da je to beskrajna borba protiv robota, zlonamjernog softvera i bilo čega drugog što vreba u sjeni.

Ukratko, sigurnost je okrenula održavanje web stranice naglavce. Stoga to moramo uzeti u obzir kada određujemo cijene usluga koje nudimo. Istražimo izazove koji su uključeni i zašto to dovodi do visokih troškova.

Ažuriranja softvera zahtijevaju više pažnje

Postoje rutinska ažuriranja softvera. A tu su i sigurnosni popravci. Potonji bi trebao postati viši prioritet.

Međutim, potreban je napor da se razazna sadržaj ažuriranja. Gledanje u zapisnik promjena softvera obično je jedini način da saznate.

To nije velika stvar ako postoji samo jedna aplikacija za praćenje. Ali razmislite o tipičnoj instalaciji WordPressa . Sastojat će se od temeljnog softvera, plus neopisivog broja tema i dodataka.

Možda ćete se zateći kako redovito pregledavate desetak ili više zapisa promjena. Oh, i pomnožite to s brojem web stranica koje održavate.

Naravno, možete jednostavno pritisnuti gumb za ažuriranje na svakoj stranici svaki dan. Ali važno je znati što je uključeno u svaku novu verziju. Također vrijedi pregledavati forume za podršku kako biste procijenili stabilnost.

Testiranje je također ključno – osobito na kritičnim web stranicama. Treba testirati čak i sigurnosna ažuriranja. To je zato što vrlo često sigurnosni popravak nije jedina stavka uključena u ažuriranje. Stoga je i dalje važno osigurati da nema problema s kompatibilnošću.

Sve ovo dodaje puno vremena provedenog u istraživanju i primjeni ažuriranja.

Web dizajneri mogu potrošiti puno vremena na istraživanje sigurnosnih ažuriranja.

Potreba za sigurnosnim alatima trećih strana

Svaka web stranica je meta. Stoga se uvijek isplati poduzimanje dodatnih sigurnosnih mjera.

Neke su taktike, poput upotrebe jakih lozinki i zaključavanja dopuštenja za datoteke, besplatne. Ali alati i usluge trećih strana također su ključni dio jednadžbe. Često imaju cijenu.

Postoji niz opcija. Korisno je sve od sigurnosnih dodataka za WordPress do mreža za isporuku sadržaja (CDN) koje uključuju vatrozid. Oni stvaraju dodatni sloj zaštite od zlonamjernih aktera. Kao takav, jedan od ovih alata mogao bi biti razlika u održavanju web mjesta čistim od infekcije.

Ako nudite web hosting za klijente, ove vrste alata također bi trebale biti uključene. To može značiti povećanje cijene. Ali to bi trebalo biti lako opravdati. Jačanje sigurnosti dio je troškova poslovanja ovih dana.

Sigurnosni alati trećih strana mogu nadzirati vaše web mjesto.

Čišćenje hakirane stranice je nepredvidivo

Primjena najboljih praksi nije jamstvo imuniteta. Web stranica još uvijek može biti ugrožena. A čišćenje hakirane stranice pojesti će vaše vrijeme i resurse. To vrijedi bez obzira obavite li posao ili angažirate stručnjaka.

Kao prvo, lociranje izvora haka je poput pronalaženja poslovične igle u plastu sijena. Postoje brojni načini na koje se zlonamjerni softver uvlači. A njegov bi učinak mogao doseći i više od problema koje vidite.

Reinfekcija je prečesta. Čak i kada mislite da ste u potpunosti očistili web stranicu – isti se problemi mogu vratiti bilo kada. Ova nepredvidivost otežava pružanje točnih procjena vremena i troškova .

Hakiranje može brzo iscrpiti ugovore o održavanju koji uključuju određeni broj sati. Klijenti se mogu utrkivati ​​prema očekivanim proračunima.

Uz to, ugovor o održavanju može se smatrati minimalnim troškom. Sigurnosni proboj otežat će radove i dovesti do većih troškova .

Može biti teško dati točnu procjenu troškova za čišćenje hakirane web stranice.

Trošak sigurnosti ne može se zanemariti

Sigurnost je postala glavni čimbenik u održavanju web stranice. Glavni prioritet je spriječiti kompromitiranje stranice. Ali postoji i činjenica da ništa nije 100% učinkovito. Stoga je i čišćenje dio posla.

Uzimajući sve u obzir, održavanje je postalo konstanta. Više se ne radi samo o izmjenama dizajna i sadržaja. Svako mjesto mora se nadzirati kako bi se osiguralo da je čisto i sigurno.

Ovi se troškovi moraju uzeti u obzir. Cijene bi trebale odražavati napor potreban za proaktivnu implementaciju sigurnosnih alata i praksi. Ukratko, ako vas košta vremena i/ili novca: proslijedite to svojim klijentima.

Sigurnost je jednostavno previše važna da bi se zanemarila. Potrebno je vrijeme i novac da se stvari urade kako treba. A stvari najbolje funkcioniraju kada klijenti razumiju o čemu se radi. Stoga vrijedi razgovarati.

This website uses cookies to improve your web experience.